Jarmuż – wielka siła w zielonych liściach! Sprawdź dlaczego warto go jeść w ciąży

Czym jest jarmuż?

csm_gruenkohl_941ecf4d38

Jarmuż należy do rodziny kapustnych jak brokuły, kapusta, które są kopalnią witamin i minerałów.
Jest rośliną starożytną, najmocniej spokrewnioną z dziką kapustą.
Jest bardzo łatwy w uprawie, rośnie zimą, jest rośliną dwuletnią, odporną na mróz i szkodniki.
Jarmuż występuje w wielu odmianach. Spotyka się ten o liściach płaskich, karbowanych, a nawet czerwony.

Jarmuż to źródło zdrowia!

Dlaczego jarmuż jest wartościową rośliną?

  • ma bardzo dużo wapnia
  • jest źródłem żelaza
  • jest bogaty w kwas foliowy
  • zawiera ogrom karotenu i chlorofilu
  • jest niskokaloryczny
  • zawiera witaminę C – jeden kubek jarmużu dziennie zaspokaja aż 70% zapotrzebowania dziennego na tę witaminę. Lepiej zjeść jarmuż niż kilogram pomarańczy z niewiadomego źródła
  • jest bogaty w luteinę, wspomagającą wzrok
  • zawiera witaminę K
  • zawiera dużo antyoksydantów i substancji o nazwie surfarafan – substancja aktywna działająca przeciwnowotworowo, niszcząc komórki rakowe np. nowotworu prostaty, raka okrężnicy, nowotworu jelita grubego
  • działa antyalergicznie
  • zawiera dużo błonnika

Jak przygotować jarmuż?

Jarmuż można jeść na surowo, robić z niego soki, dusić na parze, dodawać do koktajli, do zup i innych pysznych potraw! Sprawdź kilka przepisów, które znaleźliśmy dla Ciebie:)

Chipsy z jarmużu
homemade-kale-chips-1Zdjęcie Słoneczna Paczka
Przepis znajdziesz tutaj

Sałatka z jarmużem i soczewicą
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Zdjęcie Katarzyna Jankowska mamaalergikagotuje.pl
Przepis znajdziesz tutaj

Gotowane na parze pulpeciki z indyka i jarmużu
pulpeciki_z_indyka_jarmuzu_01Zdjęcie Kwestiasmaku.com
Przepisy znajdziesz tutaj

Ważne:

  • im dłużej się przechowuje jarmuż tym jego posmak będzie bardziej gorzkawy (najlepiej zjeść go w ciągu dwóch dni)
  • jarmuż utrudnia wchłanianie jodu, spożywanie tej rośliny w ogromnych ilościach może negatywnie wpłynąć na działanie tarczycy jeśli masz z nią problemy
  • zawiera szczawiany – jeśli masz problem z nerkami nie powinnaś jeść go w wielkich ilościach
  • osoby, które są na przewlekłym leczeniu przeciwkrzepliwym np. z powodu migotania przedsionków, zaburzeń rytmu serca, po zabiegach operacyjnych, muszą uważać na ilość spożywanego jarmużu, ponieważ duża zawartość witaminy K będzie modyfikowała krzepnięcie krwi, a co za tym idzie konieczna będzie zmiana dawki leków

Jarmużu nie powinno zabraknąć w Twojej diecie podczas ciąży i po urodzeniu dziecka, ponieważ jego spożywanie wpłynie pozytywnie na rozwój dziecka i stan Twojej skóry, włosów, paznokci. Jarmuż ma zbawienne działanie przy odbudowie komórek i regeneracji całego organizmu!

Smoothie z jarmużu i imbiru smoothie_jarmuz_01Zdjęcie Kwestiasmaku.com
Przepis znajdziesz tutaj


Na zdrowie!:)

Subskrybuj nasz blog:)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s